Привіт усім!

Якщо у вас накопичились фотографії на жорсткому диску, тоді виникає питання їх довготривалого збереження на зовнішньому носії. Адже з основним пристроєм пам'яті на комп'ютері може статись "халепа" з подальшою болючою втратою усіх фотографій і інших даних.

Надаю увазі програму для розбиття купи файлів на порції і створення ISO-образів з збереженням структури директорій. Програма відтворює у ISO-образі DVD-диску структуру директорії відносно вказаного кореневого каталогу, що зберігає структуру згрупованих файлів по папкам, і дозволяє повністю відтворити її у файловій системі обчислювальної системи при втраті чи переносу даних.

Увага! Програма надається "як є", без жодних гарантій, включаючи, але не обмежуючись, гарантії на корисність програми чи відшкодування за втрату даних.

Завантажити скрипт photo_sort.sh за прямим посиланням!

Або скористатись посиланням на GitHub репозиторій: https://github.com/yuriysydor1991/iso-for-photo

Для скрипта необхідно передати наступні параметри:

  • --iso-dest - цільова директорія збереження ISO-образів DVD-дисків;
  • --file-tmp - директорія розміщення тимчасово скопійованих файлів;
  • --file-root - джерельна директорія файлів, які потрібно записати на диск.

Слід пам'ятати, що для нормального функціонування програми, необхідно як мінімум стільки вільного простору на диску, скільки займають вихідні дані (для кожного ISO-образу) + 5 Гб (для тимчасових скопійованих файлів). Також, для створення ISO-образів DVD дисків скрипт використовує програму genisoimage, яку ви можете встановити через менеджер програм вашої операційної системи з інтерпретатором Bash (Linux Mint, Ubuntu, Debian - apt-get для командного рядка, або Synaptic для віконного менеджера).

sudo apt-get install genisoimage

Програма "вміє" створювати образи тільки тих файлів, які мають розмір менший за ~4.3-4.6 Гб. Якщо ваші файли мають більший розмір, програма не зможе їх обробити.

Приклад використання скрипта

Приклад використання скрипта розбивача файлів